Na een studie communicatiewetenschap werkte ik 14 jaar als communicatieadviseur en (pers)voorlichter voor grote organisaties. Onder meer in dienst van Informatie Beheer Groep, Philips en Rabobank Groep. Ik vroeg me dagelijks af hoe we als organisatie communiceren met onze omgeving. Gaandeweg kwam daar een andere vraag bij: hoe communiceren we eigenlijk met onszelf en anderen, welke patronen zitten hierin? En hoe kan het ook anders, met een ander resultaat?
Ik deed een hele serie opleidingen op dit gebied, want zo was ik opgevoed. Ik hoor mijn vader nog zeggen: “Die kunnen ze je nooit meer afnemen.” De diploma’s bedoelde hij. Ik snapte het, dacht ik, want hij had de oorlog immers meegemaakt. Wie hij bedoelde met ‘ze’ heb ik niet gevraagd. Mijn belangstelling voor wat ons onderliggend stuurt en vormt werd er wel groter van. Hoe zijn we geprogrammeerd en waardoor? Hoever moest ik uitzoomen om mezelf en anderen, en onze interacties, daadwerkelijk te leren begrijpen? Waarin zijn we gelijk, waarin anders? En hoe kunnen we ons eigen leven in lichtheid leven?
In 2003 startte ik met een eigen bedrijf. Het ondernemerschap was me al jong bijgebracht. Mijn beide ouders kwamen uit middenstandsgezinnen, al hadden ze zelf andere keuzes gemaakt. Als kind waren ze op het tweede plan beland; de klanten gingen doorgaans voor. Dit wilden zij hun eigen kinderen besparen. Patronen.
Het aantal methoden en technieken dat ik bestudeerde en door me heen liet gaan groeide gestaag: NLP, transactionele analyse, EMDR, IEMT, mindfulnesstraining, (zelf)compassietraining, neuropsychologie, ademtraining, acceptance & commitment therapie (ACT), verbindende communicatie, oplossingsgericht coachen, diverse vormen van opstellingen, Verlies in Beeld, en zo nog een paar meer.
In essentie gaat het natuurlijk niet om methoden en technieken. Wat voor mij centraal staat is: wie ben jij, wat is je vraag, en wat past daarbij? Hoe kan ik je zo goed mogelijk helpen bij wat jij voor jezelf graag wilt bereiken? Want ook iedere HSP-er is immers weer anders. Vragen kunnen bijvoorbeeld gaan over de toekomst (Hoe kan ik anders omgaan met mijn hooggevoeligheid, zodat ik het meer als kracht en minder als beperking ga ervaren?). En ook over het verleden (Hoe verwerk ik nare ervaringen die ik als HPS-er heb opgedaan?).
Ik werk niet alleen individueel, maar ook met groepen, onder meer als mindfulness- en (zelf)compassietrainer. En ik geef les aan mensen die graag mindfulnesstrainer willen worden, en supervisie aan zelfcompassietrainers in opleiding.